Beleid afgelasten wedstrijden

Hoe worden de grasvelden en kunstgrasvelden gekeurd voor de weekenden?
Veel spelers en ook ouders vragen zich af door wie, wanneer, hoe laat en hoe de velden eigenlijk worden gekeurd bij MVV ’29. Deze vraag is niet alleen bij ons actueel, maar ook bij veel andere verenigingen. Als er niet gevoetbald wordt op zaterdag of zondag en het zonnetje schijnt, dan wordt er al gauw gezegd: ‘Het is toch goed weer, waarom kunnen we niet voetballen?” In deze beleidsbepaling leggen we uit wie er binnen de vereniging bepalen of er wel of niet gevoetbald wordt en hoe dat gebeurd. 

Natuur-/ en kunstgras, collectieve afgelastingen door de KNVB
Bij veel regenval, vorst of sneeuw doordeweeks is het mogelijk dat de KNVB op vrijdag, op verschillende locaties die hiervoor door de KNVB zijn aangewezen, al keurt. Als na deze keuring blijkt dat er een gedeeltelijke of algehele afgelasting nodig is, dan wordt deze in werking gezet zodat de verenigingen dit op de website en via de afgelastingtelefoon kunnen communiceren. 

Deze algehele afgelasting van de KNVB wordt gecommuniceerd via de website KNVB.nl, de twitteraccounts van de KNVB (inclusief de districtsaccounts) en via Voetbal.nl (website en app). Voor mensen die TELETEKST nog gebruiken, kun je de afgelastingen vinden op pagina 603 (vrijdagavond na 18:00 uur). Er word hier onderscheid gemaakt in categorie A en B. Dit houdt in:

  • A – Eerste, tweede en derde sensiorenteams van MVV’29
  • B – Alle overige teams van MVV’29

Natuurgras

Op woensdag beginnen de voorbereidingen van het keuren van de velden. De uitvoerend aannemer Groot Groener, een afgevaardigde van de WOT (Werkgroep Onderhoud Sportvelden Tubbergen) en twee mensen van de onderhoudsploeg van MVV’29 zijn dan op het complex om de status van de natuurgrasvelden te bepalen. Hier wordt bijvoorbeeld met een vochtmeter gemeten wat het vochtgehalte is van het veld op verschillende plekken. Ook wordt er gekeken wat de velden nodig hebben aan onderhoud, bemesting, etc. 

Op vrijdagochtend geven de twee afgevaardigden van de onderhoudsploeg en de coördinator beheer en onderhoud sportpark MVV ’29  aan het wedstrijdsecretariaat een advies af waarin ze aangeven hoe en waar er gevoetbald kan worden. De wedstrijdsecretaris bepaalt wie, wanneer en waarop er gevoetbald wordt. Binnen de vereniging zijn afspraken gemaakt welke teams sowieso op het hoofdveld moeten voetballen bij thuiswedstrijden. 

De consul van MVV’29 is op zaterdag op tijd aanwezig op het terrein om de laatste keuring te doen. Hij bepaalt dan ook, mochten er nog twijfels zijn, of de wedstrijden doorgaan. De wedstrijdsecretaris verwerkt vervolgens op de wedstrijddag de bevindingen van de consul. Hierbij kan het voorkomen dat de weersomstandigheden van die dag dusdanig zijn dat er nogmaals gekeurd moet worden voor de wedstrijden in de middag. 

Hieronder een link waarin de handleiding van de consul staat.

https://www.knvb.nl/downloads/bestand/2067/handleiding-consuls-

RKSV MVV’29 kijkt op deze momenten naar de kwaliteit, de bespeelbaarheid en de veiligheid van het bespelen van de velden. Daarnaast kunnen er ook veiligheidsrisico’s ontstaan door niet verwachte situaties of weersomstandigheden. Al deze zaken zullen hieronder worden toegelicht. 

Bij regen:             
Als het doordeweeks of op vrijdag voorafgaand aan de wedstrijddag regelmatig regent en de voorspellingen voor zaterdag zijn slecht, dan is de consul op zaterdag- of zondagochtend tussen 7 uur en half 8 op het terrein om de velden te keuren. Zijn de velden in dusdanige staat dat hierop niet gevoetbald kan worden, dan zullen de grasvelden uiteraard afgekeurd worden. De velden worden zo vroeg gekeurd om de tegenstanders tijdig te informeren dat de wedstrijd niet doorgaat, zodat zij niet voor niets naar MVV’29 afreizen.

Mocht er over de gesteldheid van de grasvelden getwijfeld worden, dan kijkt de consul naar de weersverwachting  via www.buienradar.nl. Is de verwachting dat het slecht weer blijft en de velden en de grasvelden verder verslechteren, dan zal hij beslissen dat de grasvelden worden afgekeurd. Aangezien we vochtmetingen doen, kan het wel voorkomen dat op het ene veld gevoetbald kan worden en op het andere veld niet. 

Is de verwachting dat het weer opklaart en de velden drogen weer op, dan kunnen we er voor kiezen om de velden tussen 11 en 12 uur te herkeuren. Zijn de velden dan nog te slecht en het levert gevaar op om erop te spelen, dan zullen we de wedstrijden alsnog afgelasten.  

Bij vorst:
Hierbij maken we onderscheid tussen nachtvorst of winterweervorst. Bij droge nachtvorst kan er vaak wel gevoetbald worden. De ochtendzon zal de bovenlaag ontdooien en er is dan geen gevaar voor de spelers. Ook zullen de grasvelden hier niet onder lijden. Bij overvloedige regenval in de dagen voorafgaand aan de nachtvorst, kan het zijn dat het veld zelf verzadigd is met water en de toplaag bevriest. Bij deze situatie zal er een afgelasting volgen. Dit geldt ook bij sneeuw en hagel. 

Als het veld wit is van de vorst, maar niet bevroren, kan er best gevoetbald worden. De ochtendzon kan er wel voor zorgen dat de velden herkeurd worden. Deze procedure staat hier boven omschreven. 

Vorstachtig weer is een lastigere periode, omdat er situaties bij zijn waarbij je net wel of net niet kunt voetballen. De consul kijkt op de ochtend voor de wedstrijd of de velden hard zijn of niet. 

Voor warme aankleding van uw kinderen bent u als ouder/verzorger zelf verantwoordelijk! Mocht er echter een gevoelstemperatuur van meer dan -8 graden Celcius worden verwacht op www.buienradar.nl , dan zullen we de wedstrijden van de mini’s, JO-7, JO-8 en JO-10 afgelasten. 

Er zal middels de app van de (jeugd-)leiders door het wedstrijdsecretariaat worden gemeld dat de gevoelstemperatuur te laag is. De (jeugd-)leiders communiceren dit naar ouders.

Bij sneeuw:
Levert sneeuwval gevaar op doordat het blijft liggen, dan zal worden overgegaan tot afkeuring van de grasvelden. Smelt de sneeuw, dan wordt er gekeurd door de consul. Na goedkeuring heeft de scheidsrechter nog de mogelijkheid om hiervan af te wijken en het veld alsnog af te keuren. 

Bij ijzel:
Is de ondergrond nog bevroren, dan volgt een afkeuring. Is dit niet het geval, dan staat de veiligheid van de spelers voorop en zal hetzelfde gelden als bij sneeuwval. 

Bij warm weer:
Bij temperaturen van 25 tot 32 graden Celsius zal er gevoetbald worden, maar worden er extra drinkpauzes ingelast door op een kwart van elke helft de wedstrijd te pauzeren. Bij temperaturen boven de 32 zullen we de wedstrijden afgelasten. De trainers / leiders dienen hierop toe te zien samen met de scheidsrechter. 

https://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/kennis/19835/warme-temperaturen-attent-zijn-bij-wedstrijden-en-trainingen

Onweer:
Dit zijn vaak momentopnames. De consul zal hierin geen taak hebben. Bij trainingen zijn de trainers / leiders hiervoor verantwoordelijk. Bij wedstrijden zijn de trainers / leiders en de scheidsrechter de personen die bepalen of het voetballen wel / niet door kan gaan of gestopt moet worden. De KNVB zegt hier het volgende over. 

Bij wind:
Bij hevige storm zal er worden afgelast. Dit zal echter niet door de consul vooraf worden beoordeeld, maar door de scheidsrechter ter plekke.

Bij mist:
Mocht er dikke mist zijn, waarbij je vanaf het midden van het veld niet de beide doelen kunt zien, dan zal de scheidsrechter de wedstrijd afgelasten. De consul heeft hierin geen taak. Wedstrijden worden ter plekke afgelast en dus niet ver van tevoren. 

Nog nadere informatie:
Als de velden door de consul of de KNVB zijn afgekeurd, kunnen deze dus ook niet gebruikt worden voor oefenwedstrijden of trainingen. Als niet alle velden worden afgekeurd zijn de volgende criteria van kracht:

De volgende rangorde in het spelen van de wedstrijden is: eerst bekerwedstrijden, dan de A-categorie, dan de B-categorie (A-Categorie is eerste, tweede en derde elftallen, B-Categorie: overige teams)

Kunstgrasvelden

In tegenstelling tot natuurgrasvelden kun je op de kunstgrasvelden meestal wel voetballen. 

Echter zijn er situaties of weersomstandigheden bij die spelen niet toelaten:

Bij regen:
Bij regenval kan er gewoon gevoetbald worden tenzij de toplaag begint te drijven. Dit is echter alleen bij zeer extreme regenval.

Bij vorst:
Hieronder een link wat de KNVB hierover vermeld. 

https://www.knvb.nl/downloads/bestand/1427/kunstgras-in-winterse-omstandigheden

Bij nachtvorst geldt bij MVV’29 dat als de ondergrond en de infill van het veld niet bevroren zijn, er gevoetbald kan worden. De ondergrond van het kunstgrasveld kan bevroren zijn door langdurige regenval in de dagen voorafgaand aan de wedstrijden. De consul is hier de beslissende partij in. Bij alleen witte aanslag op het gras kan er gevoetbald worden. Dat is niet schadelijk voor de kwaliteit van het veld

Bij “droge vorst” kan er in principe gewoon gevoetbald worden. Langdurige vorst kan er echter voor zorgen dat de KNVB een algehele afgelastingsperiode doorvoert. 

Voor warme aankleding van uw kinderen bent u als ouder/verzorger zelf verantwoordelijk! Mocht er echter een gevoelstemperatuur van meer dan -8 graden Celsius worden verwacht op www.buienradar.nl , dan zullen we de wedstrijden van de mini’s, JO-7, JO-8 en JO-10 afgelasten. 

Er zal middels de app van de (jeugd-)leiders door het wedstrijdsecretariaat worden gemeld dat de gevoelstemperatuur te laag is. De (jeugd-)leiders communiceren dit naar ouders.

Bij ijzel, rijp en sneeuw:
Als er ijzel, rijp of sneeuw op het veld ligt , dan zullen de wedstrijden worden afgelast. IJzel kan er voor zorgen dat de kunstgrassprieten knappen waardoor de levensduur van het veld drastisch vermindert. Sneeuw zorgt voor hetzelfde. 

Bij smeltende sneeuw kan er wel worden gevoetbald. De consul zal dit meenemen in zijn oordeel over het wel of niet door laten gaan van wedstrijden. 

Sneeuw zal niet en mag niet worden verwijderd van de velden, omdat anders de rubber infill verdwijnt.  

Bij warm weer:
In tegenstelling tot natuurgras absorbeert kunstgras heel veel warmte. Bij een buitentemperatuur van 32+ graden Celsius, loopt de veldtemperatuur bij direct zonlicht op met 15 tot 20 graden. Om hierin een standpunt te nemen heeft het bestuur besloten om boven de 32 graden alle wedstrijden van zowel natuur- als kunstgras af te gelasten. 

Bij temperaturen van 25 tot 32 graden Celsius zal er wel gewoon gevoetbald worden, maar wordt er een warmteprotocol in werking gesteld. Er zullen extra drinkpauzes worden ingelast door de scheidsrechter, door op een kwart van elke helft de wedstrijd te pauzeren. De trainers / leiders dienen hierop toe te zien samen met de scheidsrechter. 

https://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/kennis/19835/warme-temperaturen-attent-zijn-bij-wedstrijden-en-trainingen

Veel drinken voor, tijdens en na de wedstrijden /trainingen is hierin erg belangrijk!!! 

Bij onweer:
Hiervoor gelden dezelfde regels /uitgangspunten als bij natuurgras. 

Bij wind:
Bij hevige storm zal er worden afgelast. Dit zal echter niet door de consul vooraf worden beoordeeld, maar door de scheidsrechter ter plekke.

Bij mist:
Mocht er dikke mist zijn, waarbij je vanaf het midden van het veld niet de beide doelen kunt zien, dan zal de scheidsrechter de wedstrijd afgelasten. De consul heeft hierin geen taak. Wedstrijden worden ter plekke afgelast en dus niet ver van tevoren. 

Trainingen

Voor trainingen gelden dezelfde uitgangspunten zoals hierboven beschreven. De consul is hierin wel om advies te vragen, maar zal geen keuringen doen. De trainers /leiders bepalen zelf of er wel of niet getraind wordt.

De veldenwerkgroep geeft wel een signaal via WhatsApp richting de trainers App groep af als er wel of niet getraind kan worden op het kunstgras. Dit kan met bovenstaande factoren c.q. weersomstandigheden te maken hebben, maar ook met het feit dat de natuurgrasvelden, op bepaalde momenten in het jaar, zo veel mogelijk bespeeld moeten worden om de kwaliteit naar een hoog niveau te krijgen.